Wie ben ik?
Ik ben Yvette Steginga-Jansen. Mijn atelier bestaat sinds 1980. Mijn opleiding heb ik gehad aan de Academie in Tilburg en aan de Vakschool voor Goud- en Zilversmeden in Schoonhoven.
Ik mag mij zowel Goud- als Zilversmid noemen.
Wat doe ik?
Mijn werk bestaat voornamelijk uit het ontwerpen en vervaardigen van sieraden en kleine objecten. Ik ontwerp vrij werk, voor exposities in galeries, maar ook voor expositie in eigen atelier. Geregeld is mijn werk te zien op kunstbeurzen, zoals de ADAF in Amsterdam.
Verder werk ik ook in opdracht. Samen met de opdrachtgever kan een persoonlijk sieraad worden ontworpen en vervaardigd. Zo zijn al heel wat aanstaande bruidsparen op het atelier geweest. Tot volle tevredenheid zijn bijzondere sets trouwringen gemaakt.
Ik krijg geregeld opdrachten van bedrijven en overheidsinstellingen. Zij zien het voordeel van een klein bedrijf, wat een uniek object ontwerpt en vervaardigd. Enkele van mijn klanten zijn bijvoorbeeld: de gemeentes Rotterdam, buurthuizen, Erasmus-universiteit. Maar ook bedrijven zoals: Havenziekenhuis (25 jarig jubileumspeld “Boei”), Oogziekenhuis, Deelgemeente Rotterdam Noord, Gemeente Hellevoetsluis (“Jan Blankenspeld”), vml.Simmer Style, van Ommeren, Rederij Fluvia, Jeugd Theater Hofplein, vml. Rijnhotel enz..
Het repareren en aanpassen van bestaande sieraden is daarnaast een van meest voorkomende werkzaamheden. In overleg met de klant is er veel mogelijk om een uniek, nieuw sieraad te ontwerpen.
Denkwijze
Naar mijn mening is het ontwerpen en vervaardigen van sieraden een vorm van kunst die vergelijkbaar is met muziek. Beide, sieraden en muziek, staan heel dicht en direct bij de mens. Klanken hebben een direct effect op de luisteraar. Het sieraad wordt dicht op het bedekte of onbedekte lichaam gedragen. Ook is er een wisselwerking tussen de keuze voor bepaalde sieraden en iemands stemming of gevoel. Sieraden moeten ook gedragen (kunnen) worden, niet slechts als object in een vitrinekast gelegd. Door het te dragen, beweegt het en komt de vormgeving het best tot uitdrukking. Daarnaast moet het sieraad ook vakkundig, op ambachtelijke wijze gemaakt worden. De materialen worden bewust gekozen vanwege kleur, glans en sterkte.De waarde van het sieraad is door het gebruik van goud en zilver niet alleen een geldelijke, maar het heeft juist ook een emotionele en een historische waarde.
Na mijn jarenlange ervaring met het ontwerpen van sieraden in opdracht, kan ik met zekerheid stellen dat een sieraad nogal persoonlijk is. Ieder ervaart het op zijn of haar eigen wijze.
Naast vakmanschap speelt experiment een grote rol. Hier is de kunstenaar bezig met ontdekken wat een materiaal of techniek aan mogelijkheden biedt. Zo ontstaan zeer verschillende composities, kleuren, structuren en texturen. Het toepassen van stenen zie ik als accenten in de vormgeving.
Naast het experiment is er de traditie van het sieraad. Kijk naar de geschiedenis en de grote verscheidenheid aan culturen.Culturen, waar het sieraad als symbool geldt, als herkenningsteken of dat het iets zegt over de status van de drager/draagster. Het onderscheidt iemand van de ander. Het persoonlijke sieraad werd en wordt op ambachtelijke wijze vervaardigd. Door de eeuwen heen zijn de technieken in oorsprong weinig veranderd.
Wat mij persoonlijk het meest boeit is de combinatie van het zoeken naar de juiste vorm, het experiment, dit alles binnen de mogelijkheden en beperkingen van het ambacht. Tenslotte geeft het mij als ontwerper de meeste voldoening als men mijn sieraden daadwerkelijk draagt, gebruikt.
Yvette Jansen